PočetnaVijestiŽene neizostavni temelj crnogorske ekonomije, povećati njihovo učešće na pozicijama odlučivanja
Izvor:PR Služba
Datum objave: 19.01.2024.
Share:
Vijesti

Žene neizostavni temelj crnogorske ekonomije, povećati njihovo učešće na pozicijama odlučivanja

Lider Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić izrazio je podršku programu razvoja lideri za pozicije ekonomskog odlučivanja "Women on Boards" koji je pokrenuo Investiciono-razvojni fond Crne Gore u partnerstvu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

microthumbŽene neizostavni temelj crnogorske ekonomije, povećati njihovo učešće na pozicijama odlučivanja

Žene su neizostavni temelj crnogorskog društva i ekonomije. Njihova posvećenost i stručnost su među ključnim faktorima koji oblikuju našu ekonomsku budućnost. Učvršćivanje uloge žena na ključnim ekonomskim pozicijama odlučivanja, kroz inkluzivne inicijative, poput projekta "Women on boards", ne samo da jača temelje pravednosti i ravnopravnosti, već isto tako otvara vrata prema očiglednim prednostima za ekonomski razvoj Crne Gore, istakao je predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić.

On je izražavajući podršku programu razoja liderki za pozicije ekonomskog odlučivanja u Crnoj Gori “Women on Boards” koji realizuje Investiciono-razvojni fond Crne Gore u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) kazao da obaveza usklađivanja s obavezujućim EU direktivama obuhvata dostizanje prisustva manje zastupljenog pola od 40 odsto u odborima direktora velikih, kako privatnih, tako i javnih preduzeća, odnosno 33 posto na svim izvršnim pozicijama do kraja juna 2026. godine.

“U Crnoj Gori nivo zastupljenosti žena na pozicijama ekonomskog odlučivanja značajno je ispod evropskog prosjeka. Zadatak koji je neumoljivo pred nama je da se dostigne nivo koji je nužan za veće ekonomske uspjehe. Stoga mi izuzetno zadovoljstvo predstavlja podrška projektu “Women on boards”, jer jedino kroz povećanu inkluziju i stvaranje jednakih šansi za sve možemo oblilkovati društvo koje je, ne samo pravedno, već i ekonomski progresivno”, istakao je Bečić.

Dodao je i da će Demokratska Crna Gora sa zadovoljstvom podržati izmjene Zakona o privrednim društvima.

“Ovo pitanje je od suštinskog značaja i nadilazi puko usklađivanje sa evropskim standardima. Naša istinska želja je izgradnja osjećaja života u pravednoj i bogatoj zemlji, koja pruža jednake mogućnosti za sve. To je ideal za koji smo se od samog početka zalagali i kojem ćemo ostati trajno privrženi”, zaključio je Bečić.