PočetnaVijestiVinarija Garnet u selu Godinje - tradicija porodice Leković pretočena u biznis
Izvor:PR Služba
Datum objave: 02.02.2024.
Share:
Vijesti

Vinarija Garnet u selu Godinje - tradicija porodice Leković pretočena u biznis

Vinarija Garnet proizvod je porodičnog biznisa generacijama unazad, koju je Miško Leković u selu Godinje, predanim radom i ljubavlju, oplemenio i unaprijedio uz finansijsku podršku Investiciono-razvojnog fonda. Leković čuva dugogodišnju tradiciju proizvodnje vina, a grožđe je, kako ističe, sastavni dio njegovog života, pa je vrata svoje vinarije otvorio za sve ljubitelje ovog pića.

microthumbVinarija Garnet u selu Godinje - tradicija porodice Leković pretočena u biznis

Moja porodica u Godinju broji 14 generacija i za svo to vrijeme su se svi bavili proizvodnjom grožđa i preradom vina i lozove rakije. Ja sam od ranog djetinstva učestvovao u tom procesu i to je bila motivacija za mene da nastavim sa tim poslom”, rekao je Leković.

U Crnoj Gori se, kaže Leković, prave kvalitetna vina. Zabrinjava ga to što poljoprivreda danas nije popularna među mladim generacijama.

“Poljoprivredna proizvodnja nije nešto što privlači ljude da ulažu i investiraju. Ključni barijera je to što finansije nijesu dovoljno dostupne poljoprivrednim proizvođačima. Mislim da bez razvijene poljoprivredne proizvodnje ekonomija ne može biti stabilna”, smatra Leković.

Upravo su finansije i u njegovom slučaju često bile barijera, ali je ipak za razvoj porodičnog biznisa dobio podršku Investiciono-razvojnog fonda.

“Uloga IRF-a je veoma važna na početku biznis karijere pogotovo malih privrednika. Oni su tu da podrže biznis ideje uz povoljne uslove krteditiranja. Zato bih IRF rado preporučio preduzetnicima koji su na početku ili koji žele da nastave i unaprijede biznis”, kaže Leković.

On je najavio širenje biznisa, a namjera mu je da uskladi poljoprivredu i turizam koji, kako smatra, do sada u Crnoj Gori nijesu dovoljno povezani.

Ključne riječi