Uspjeh brenda Johnnie Walker

 

Boljem identitetu i pozicioniranosti brenda veoma doprinose zanimljive priče ili anegdote  o kompaniji ili proizvodu. Lako se prenose na potrošače i najširu javnost, bez obzira da li su realne ili izmišljene. Važno je da su zanimljive i pozitivne.

Jedna od takvih je i anegdota vezana za škotsku kompaniju Džoni Voker (Johnnie Walker). Pomenutu kompaniju osnovao je 15-godišnji dječak Džon Voker (John Walker), davne 1820. godine. Doprinos ovog čovjeka razvoju industrije viskija je nemjerljiv; prvi je počeo da “blenduje”, odnosno miješa različite sastojke u cilji dobijanja jedinstvenog ukusa i mirisa pića, čije su komponente nerazdvojive. Za razliku od svojih sunarodnika koji su u to vrijeme pili alkoholna pića veoma jakog i neprijatnog mirisa, jer drugačijih nije bilo, on je uspio da ista pretvori u nešto što će u naredna dva vijeka postati najkonzumiranije alkoholno piće na svijetu.

Najpoznatiji brend kompanije Džoni Voker (Johnnie Walker),  Red Label, je još tridesetih godina prošlog vijeka prerastao u prvi pravi globalni brend sa prodajom u preko 120 država svijeta. Ova kompanija još od 1933. godine posjeduje specijalnu dozvolu za ekskluzivno snadbijevanje britanske kraljevske porodice alkoholnim pićima. 

Superioran kvalitet koji je ovaj viski imao u odnosu na konkurente nije jedini razlog njegovog globalnog uspjeha. Unuk osnivača kompanije, Džordž Paterson Voker (George Paterson Walker) je uporedo sa radom na unapređenju kvaliteta proizvoda , strategijski radio i na kreiranju njegovog identiteta. Tvorac logoa kompanije, danas čuveni “šetač” (“Striding man”), bio je poznati crtač stripova iz tog vremena. Tokom jednog ručka, prvi “šetač” nacrtan je na poleđini menija u lokalnom restoranu. Ubrzo je i kreiran i reklamni slogan “Born in 1820 – still going strong” (“Osnovan 1820-e – i još uvijek uspješno posluje”) kojim je demonstrirana ideja pomenutog vlasnika kompanije da kao platformu komunikacije iskoristi tradiciju svoje porodice i njen duh inventivnosti. Iz tog razloga može se nazvati pretečom onog što se gotovo vijek kasnije u stručnoj litetraturi definisalo kao emocionalni brending.

KREDITIRANJE