30.07.2021.

 

U Bijelom Polju održan Biznis forum u okviru Dana dijaspore 2021

 

Danas je u Bijelom Polju u okviru Dana dijaspore 2021 održan Biznis forum koji se realizuje pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju sa dijasporom i Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore. 

Biznis forum su pozdravnim govorima otvorili VD Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, mr Seid Hadžić i izvrsna direktorica IRF, dr Irena Radovic.

PIc1

Hadzic je upoznao prisutne sa ciljem Uprave za dijasporu - uspostavljanjem kontinuirane saradnje sa poslovnim ljudima širom svijeta koji su porijeklom iz Crne Gore u cilju formiranja globalne razvojne mreže crnogorske dijaspore. Hadžić je akcentovao da je zadatak Uprave da se usaglašenim djelovanjem radi na aktiviranju finansijskih i drugih resursa u cilju snažnijeg razvoja Crne Gore.

Izvršna direktorica IRF-a dr Irena Radović predstavila je važnu ulogu Institucije kojom rukovodi, kad je u pitanju finansijsko tržište Crne Gore u smislu kreditne podrške crnogorskih privrednika, po izuzetno povoljnim uslovima, od osnivanja 2010.godine do danas.

"Poslije Petnjice, Ulcinja i Bara, BIjelo Polje, poznato po svom gostoprimstvu i multietničkom skladu logičan je izbor za domaćina Dana crnogorske dijaspore i ovaj Biznis forum" - prisutne je pozdravila direktorica Radović, ističući da  je sa zadovoljstvom prihvatila inicijativu Direktora Uprave za dijasporu da IRF podrži ovogodišnju manifestaciju posvećenu uvezivanju državnih institucija, ministarstava i lokalnih samouprava sa dijasporom, da bi zajedničkim snagama kanalisali ogromnu energiju dijaspore u konkretnu, kontinuiranu i stratešku saradnju sa domovinom, na obostrano zadovoljstvo.

Pic2

Direktorica Radović je prisutne upoznala da je  "IRF u prethodnom periodu podržao crnogorsku privredu sa 1.4 milijarde EUR. U skladu s misijom podrske IRF uravnoteženom i održivom ekonomskom razvoju, naglasila je da je IRF sa 394 miliona EUR podržao crnogorske privrednike sa sjevera i opštine s ispod prosječnom vrijednosti indeksa razvijenosti. 

IRF u svojoj ponudi ima 38 kreditnih linija, putem kojih se mogu finansirati nove investicije i obrtna sredstva." - kazala je Radović. 

Poseban akcenat i senzibilnost IRF ima prema osjetljivim kategorijama kao što su žene i mladi u biznisu, visokoškolci sa evidencije zavoda za zapošljavanje, tehnološki viškovi, početnici u biznisu za koje postoji set kreditnih linija po povoljnim uslovima.

U ponudi IRF-a se nalazi i grupa kreditnih linija koja je namijenjena podršci novim investicijama, posebno u oblasti turizma i ugostiteljstva, ali i u oblasti prerađivačke industrije i poljoprivrede-proizvodnji hrane, koje su negdje prepoznate i kao ključne privredne grane razvoja crnogorske privrede.

Osluškujući potrebe crnogorske privrede, poseban set kreditnih linija odnosi se na podršku finansiranja obrtnih sredstava i tekuće likvidnosti, koji posebno dolazi do izražaja u uslovima COVID krize, kada se navedena kreditna sredstva koriste od strane privrednih subjekata u cilju održavanja poslovanja i očuvanja radnih mijesta.

Takođe, kao jedan od važnijih ciljeva IRF-a navela je očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mijesta, te podrsku očuvanju likvidnosti preduzeća, te predstavila aktuelne programe podrske.

 Pic3

Zahvaljujući intenzivnim pregovorima koje je IRF vodio u toku prve polovine tekuće godine, obezbijeđena su dodatna kreditna sredstva od strane međunarodnih kreditnih partnera, što nam daje sigurnost da ćemo i u narednom periodu imati kapaciteta da snažno podržimo kvalitetne projekte po povoljnim  uslovima - naglasila je Radovic.

Imajući u vidu veoma raznovrsnu kreditnu ponudu IRF-a, predstavlja nam posebno zadovoljstvo što smo u prilici da na licu mjesta, kroz prisustvo kreditnih referenata na štandu IRF u sklopu Biznis foruma u Bijelom Polju, aktivnom tokom trajanja manifestacije, uspješno odgovorimo svim potencijalnim upitima i interesovanjima za kreditnu podršku, uz naglasak da je IRF-u uvjek pouzdan partner, spreman da razmotri i na obostrano zadovoljstvo realizuje brojne nove razvojne projekte.

Direktorica Radović je odgovorila na brojna pitanja prisutnih privrednika u vezi uslova podrške IRF-a, nakon čega su detaljnije obavljene direktne operativne konsultacije zainteresovanih sa kreditnim referentima IRF-a. 

KREDITIRANJE