SVJETSKA BANKA

Saradnja sa Svjetskom bankom ogleda se kroz implemetaciju projekta ” MIDAS” koji Investiciono-razvojni fond Crne Goreod 2011. godine provodi skupa sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja.

U pitanju je Projekat Podrške realizaciji projekata iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, tzv. MIDAS projekat, koji podrazumijeva odobrenje kredita od strane IRF-a za finansiranje realizacije projekata iz oblasti poljoprivrede pod povoljnim finansijskim uslovima i dodjelu grantova iz sredstava Svjetske bankeu iznosu od 50-60% vrijednosti investicije.

Obzirom da se podrška Svjetske banke ogleda u obezbjeđivanju bespovratnih (grant) sredstava od strane iste, stoga su sve procedure nabavki i kriterijumi podobnosti investicija usaglašeni prethodno sa kriterijumima Svjetske Banke.

Uvažavajući značaj ovog projekta za cjelokupnu crnogorsku ekonomiju, IRF je u okviru svoje kreditne podrške implementirao model direktnog kreditiranja projekata mikro, malih i srednjih preduzeća, kao i preduzetnika i registrovanih poljoprivrednih proizvođača, shodno projektu MIDAS grantovi.

Shodno ovom modelu kreditne podrške, pravo na istu ostvaruju investitori koji su prethodno sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja potpisali Sporazum o grantu, a neophodna dodatna sredstva za realizaciju cjelokupne investicije mogu obezbijediti putem finansijske podrške IRF-a.

IRF će i u narednom periodu nastojati da kroz različite modalitete nastavi saradnju sa Svjetskom bankom putem učešća u sličnim projektima.

KREDITIRANJE

call centar
banner-irfcg-2016