PočetnaVijesti„Women on Boards“ osnažuje žene ne samo da budu vođe, već i da budu vidljive u toj ulozi
Izvor:PR Služba
Datum objave: 22.11.2023.
Share:
Vijesti

„Women on Boards“ osnažuje žene ne samo da budu vođe, već i da budu vidljive u toj ulozi

Ambasador Austrije u Crnoj Gori, Karl Muller, izrazio snažnu podršku "Women on Boards" programu razvoja liderki za pozicije ekonomskog odlučivanja koji je pokrenuo Investiciono-razvojni fond u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

microthumb„Women on Boards“ osnažuje žene ne samo da budu vođe, već i da budu vidljive u toj ulozi

Kako bi se društvo u cjelini unaprijedilo, žene ne treba samo da budu vođe, već i da budu vidljive u toj ulozi. “Women on Boards” program koji realizuje Investiciono-razvojni fond Crne Gore, a podržava EU, predviđen za realizaciju u drugoj polovini 2023. godine, 2024. i 2025. godinu, usmjeren je na pripremanje i obučavanje žena upravo za to, saopštio je ambasador Austrije u Crnoj Gori, Karl Muller, izražavajući snažnu podršku programu razvoju liderki za pozicije ekonomskog odlučivanja.

„Stoprocentno podržavam cilj ovog programa da osnaži i osposobi bazu od 60 visokokvalifikovanih žena samouvjerenih da efektivno doprinose odborima velikih javnih i privatnih kompanija u Crnoj Gori do 2026. godine“, poručio je ambasador.

On je apelovao na sve žene koje učestvuju u prvom pozivu i koje će učestvovati u narednim da prekinu sa ustaljenim praksama, da pomjeraju granice, te da ne oklijevaju da zahtijevaju visoke direktorske pozicije za sebe u velikim kompanijama, bile one javne ili privatne.

„A onda budite spremne da ih obavljate u punoj mjeri i udahnete im novi život svojom energijom, intuitivnošću, menadžerskim sposobnostima, društvenim vještinama, emocionalnom inteligencijom“, kazao je Muller, dodajući da mu sopstveno iskustvo govori da ne postoji nijedan kvalitet jednog vođe koji žene nemaju ili u kojem ne briljiraju.

Muller je naveo primjere „impresivnih i inspirativnih žena na visokim pozicijama“ koje je tokom svoje karijere sretao, kao što su Lisu Buttenheim, posebnu predstavnicu UN-a i vođa UN-ove mirovne misije na Kipru, general-majora Kristin Lund iz Norveške koja je bila prva žena koja je upravljala UN-ovom mirovnom misijom, te Stellu Kyriakides, koja je bila predsjednica Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope i onda postala EU komesarka za zdravlje i sigurnost hrane. Istakao je da je svima njima bilo zajedničko to što su bile vrijedne i imale jasnu viziju o tome što žele da postignu.

„Pokazale su prirodan autoritet i odlučnost, bez potrebe za dominacijom. Koristile su svoju emocionalnu inteligenciju kako bi gradile konsenzus i zajedništvo“, istakao je Muller.

Govoreći o Austriji, ambasador je kazao da praktikuju skoro pozitivnu diskriminaciju kako bi se upravo žene ohrabrile da dođu na vodeće pozicije. Ako se muškarac i žena približno istih kvalifikacija prijave za određenu poziciju, ona se obično dodijeli ženi, iako proporcionalno broj ženskih ambasadora u Austriji i dalje nije dostigao 40%.

„Očigledno je da su kvote samo početak u poboljšanju kvaliteta, te se u obzir moraju uzeti i ostali faktori. Uzori su važni - kada na vodećoj poziciji vidite nekoga sa kim možete da se poistovjetite, lakše je slijediti njihov primjer“, zaključio je Muller.