PočetnaVijestiNapredak Crne Gore leži u snazi njenih žena
Izvor:PR Služba
Datum objave: 06.11.2023.
Share:
Vijesti

Napredak Crne Gore leži u snazi njenih žena

Ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Gjeka izrazio snažnu podršku programu razvoja liderki za pozicije ekonomskog odlučivanja „Women on Boards“ koji je pokrenuo Investiciono-razvojni fond Crne Gore.

microthumbNapredak Crne Gore leži u snazi njenih žena

Napredak Crne Gore leži u snazi njenih žena. Zato je ekonomsko osnaživanje žena ključni korak ka prosperitetu i ravnoteži u našem društvu. Pozivam sve žene u Crnoj Gori da prepoznaju svoj potencijal i zakorače hrabro u poslovni svijet. Zajedno možemo graditi budućnost u kojoj žene imaju ključnu ulogu u ekonomskom razvoju Crne Gore, kazao je ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Gjeka, izražavajući snažnu podršku programu razvoja liderki za pozicije ekonomskog odlučivanja „Women on Boards“ koji je pokrenuo Investiciono-razvojni fond.

“Pozdravljam inicijativu koju je pokrenuo Investiciono-razvojni fond usmjerenu na izgradnju inkluzivnog, pravednog i prosperitetnog društva. Ekonomsko osnaživanje žena nije samo pitanje pravde i ljudskih prava, već i ključni faktor za ekonomski rast i stabilnost Crne Gore. Tako postajemo konkurentniji na tržištu rada i spremniji da preuzmemo vodeće uloge”, kazao je Gjeka.

Crna Gora, kako je kazao, ima bogatu istoriju i kulturno nasleđe, ali isto tako i resurse koji čekaju da budu otkriveni i iskorišćeni. Tu, dodaje ministar, leži prilika za žene da se uključe u vođstvo, inovacije i preduzetništvo.

“Nijedan sektor ne može postići pun potencijal bez inkluzivnosti i raznolikosti, a žene su ključni činilac u ovom procesu. Kroz stvaranje jednakih prilika za sve, omogućavamo ženama da pokažu svoje vještine, znanje i liderstvo na tržištu rada.Posebno želim da istaknemo značaj većeg učešća žena u članstvu upravnih odbora preduzeća. Upravni odbori su ključni za donošenje strateških odluka i oblikovanje budućnosti kompanija”, kazao je ministar.

Gjeka je ohrabrio kompanije da razvijaju programe za identifikaciju i razvoj liderki, te da omoguće mentorstvo i podršku za njihovo profesionalno usavršavanje.

“Pozivam i institucije da podrže ovaj proces kroz pravnu regulativu koja promoviše rodnu ravnopravnost na svim nivoima. Vjerujem da će izmjene Zakona o privrednim društvima predvidjeti norme koje uređuju rodnu zastupljenost u organima privrednih društava. Neka budućnost Crne Gore bude oblikovana snagom i talentom svih njenih građana i građanki. Radimo zajedno na stvaranju bolje budućnosti za sve. Osnažimo žene da budu liderke, preduzetnice i pokrenu pozitivne promjene”, zaključio je ministar.