• Farma Gvozdenovic
  Farma Gvozdenovic
 • Franca
  Franca
 • Hotel Sato
  Hotel Sato

25.04.2017. god., Podgorica

Saopštenje za javnost povodom održanog seminara iz oblasti poljoprivrede i proizvodnje hrane „Možeš i ti“

Investiciono-razvojni fond je u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja i Gradskom opštinom Tuzi organizovao seminar na području pomenute opštine koji je, prije svega, namijenjen razvoju poljoprivrede kao šanse za biznis poljopivrednim proizvođačima i proizvođačima hrane. Slika GO Tuzi

Upravo cilj današnje promocije jeste poljoprivreda kao šansa za biznis u cilju motivisanja postojećih, ali i potencijalnih poljoprivrednika, da uzmu stvar u svoje ruke, otpočnu sopstveni biznis i riješe svoju egzistenciju.

Ministarstvo poljoprivrede i IRF već godinama, kroz različite instrumente, mjere i kreditne linije podržavaju poljoprivredu. Prezentacije na temu podsticaja razvoja poljoprivrede i proizvodnje hrane, održao je Predsjednik OD IRF-a dr Zoran Vukčević i direktorica Direktorata za poljoprivredu i ribarstvo g-đa Danijela Stolica.

Na pomenutom seminaru prisutnima se, takođe, obratio jedan od uspješnih poljoprivrednih proizvođača sa područja gradske opštine Tuzi, vinogradar Zef Dedvukaj, koji je predstavio svoje poslovanje i ostvarene rezultate istakavši da je za razvoj njegovog biznisa bila presudna finansijska podrška IRF-a i Ministarstva poljoprivrede kroz povoljne kreditne linije.

IRF-a je od osnivanja do sada plasirao 438,5 mil eura u crnogorsku privredu, od čega je u poljoprivredu plasirano 139,4 mil eura. Plan za ovu godinu je da se plasira najmanje 120 mil eura, kroz 33 aktuelne kreditne linije IRF-a, od čega je pet namijenjeno poljoprivredi i proizvodnji hrane:

 1. Program podrške razvoju poljoprivrede – otkup poljoprivrednih proizvoda,
 2. Program podrške razvoju poljoprivrede – Agro budžet,
 3. Program podrške poljoprivredi i proizvodnji hrane,
 4. Program podrške razvoju poljoprivrede – IPARD,
 5. Program podrške razvoju poljoprivrede - IPARD like.

Kada je u pitanju kolateral, kao sredstvo obezbjeđenje kredita, ove godine će se posebno voditi računa o tome da hipoteka bude prije svega vrijedna, bez obzira gdje se predmet hipoteke nalazio (u centru Podgorice ili u nekom ruralnom području), bitno je da su ispunjeni minimalni zakonski uslovi koje hipoteka zahtijeva.

Iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, kao instrumente obezbjeđenja kredita, IRF će prihvatati premije, subvencije, grantove i direktna plaćanja koja obezbjeđuje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Osim pomenutih, IRF će prihvatati i druge instrumente obezbjeđenja kredita Zakonom propisane, s tim što procijenjena vrijednost nepokretnosti mora biti najmanje vrijedna koliko i iznos traženog kredita.

Savjetnik za PR

Maša Vukasojević

 

KREDITIRANJE